utorak, 14. svibnja 2013.

Pusti vodu, da nekuda odu!


Priča o kanalizacijskim problemima u Gradskoj četvrti Brezovica


Na povratku iz Zagreba, gledajući u predizborne plakate za lokalne izbore, shvatio sam da sve radim potpuno krivo. Dok jedni kandidati upiru prstom u Jakuševec i biciklističke staze, potpisane parolama koje zvuče kao jeftina alkemija (pretvorimo ovo u nešto drugo), a drugi dižu prst u nebo i broje sve dane u godini. Meni vrag neda mira i ovim tekstom, ono što se veli, upirem prstom u ...., tj. prave probleme gradske četvrti Brezovica. Njegovu nedostatnu komunalno vodovodnu mrežu.

Znam da tema nije atraktivna i da bismo svi željeli čitati o otvaranju zabavnih parkova ili tvornica u gradskoj četvrti Brezovica, ali po pitanju što je bilo prije kokoš ili jaje, u okviru ove teme nema nikakvih nedoumica. Pa tako, da bi otvorili atraktivnije teme i počeli pisati o velikim projektima, potrebno je ići nekim redoslijedom. Izgradnja kanalizacije i vodoopskrbne mreže za normalan standard i život svih nas, a tek potom planiranje i gradnja većih i velikih projekata.

Tko odlučuje o gradnji komunalnih vodnih građevina i kako utjecati na njega

U Gradu Zagrebu pa tako i na području Gradske četvrti Brezovica, Planom gradnje komunalnih vodnih građevina na području Grada Zagreba koji donosi Skupština Grada Zagreba planira se gradnja komunalnih vodnih građevina. U Planu za 2013 (vidi Službeni glasnik grada Zagreba broj 4 od 22.veljače 2013.) možete vidjeti iz kojih izvora se prikupljaju sredstva za financiranje radova i koje komunalne vodne građevine su planirane za gradnju u 2013. godini.


Vjerujem da će Grad Zagreb blagovremeno poduzeti sve aktivnosti kako bi bio spreman za korištenje strukturnih i kohezijskih fondova EU što bi napokon otvorilo vrata da se na cijelom području naše četvrti riješi elementarni komunalni standard. Kod povlačenja sredstava iz predpristupnih fondova EU, Grad Zagreb se nije baš iskazao, pa je nužno vršiti stalni pritisak na  našeg Velikog i tromog brata da se malo pokrene, a za dobrobit svih nas.
Kako djeluje sustav


Na prijedlog Plana gradnje komunalnih vodnih građevina na području Grada Zagreba, Vijeće Gradske četvrti samo daje svoje mišljenje, no svojim prijedlozima i stručno razrađenim argumentima može bitno utjecati na uvrštavanje komunalnih vodnih građevina  u navedeni program.

Dodatni izvor financiranja za gradnju manjih cjevovoda i kanalizacijske mreže ( a to su Vaše ulice i odvojci koje su  iz raznih razloga ispuštene iz projekata koje vodi Grad ) su sredstva Malih komunalnih akcija. O uvrštavanju pojedinih akcija na prijedlog mjesnih odbora odlučuje Vijeće Gradske četvrti. 


Sadašnje stanje  i plan akcija Liste 11 na kojem će insistirati:

Vodoopskrba

 U ovom trenutku vodoopskrbu ima riješeno oko 80 %  područja zahvaljujući ubrzanoj gradnji zadnjih godina. Najkritičnije stanje je u visinskom dijelu naselja Trpuci, Dragonožec Lipnica i dijelu Kupinečkog Kraljevca( Pavlići i Gajani). Kako je  dokumentacija osigurana kao i sredstva za precrpnu stanicu i vodospremu u Dragonšcu ostaje da se izborimo za gradnju vodoopskrbne mreže na navedenim područjima. 

Zalagati ćemo se i za poštivanje prijedloga mjesnih odbora za izgradnju manjih cjevovoda u postojećim ulicama  kao i novoformiranim ulicama jer vodoopskrba je osnova životnog standarda.

Odvodnja otpadnih voda

 Kao pretpostavka za razvoj kanalizacijske mreže prije 5 godina završena je izgradnja  četiri  transportna kanala za prihvat kanalizacijske ulične mreže koja se vežu na glavni kolektor u Ulici Luje Naletilića.

- Transportni kanal TK 1 za prihvat kanalizacijske mreže sjevernog dijela Zadvorske , većeg dijela Prigradske, dijela Brazovičke ceste (aleja kestena), Golog Brega i većeg dijela Demerja.
- Transportni kanal TK2 (sliv potoka Močirat) za prihvat kanalizacijske mreže južnog dijela Demerja, Drežnika, Desprima i dijela Brezovičke ceste.
- Transportni kanal TK3 (sliv potoka Lomnica) za prihvat kanalizacijske mreže većeg dijala Zadvorskog, Hudi Bitka, Grančara, Strmca i Kupinečkog Kraljevca.
- Transportni kanal TK4 za prihvat kanalizacijske mreže Odranskog Obreža.     
  
Poznato vam je da su tek tijekom 2007. i 2008. godine izvedena prva 3,5 km kanalizacijske mreže na području Zadvorskog. Tijekom 2009. godine su napokon počeli radovi na ozbiljnoj izgradnji kanalizacijske mreže ( oko 20 km) i to iz sredstava kredita EBRD-a. Izgradnja mreže završena je u Odranskom Obrežu i dijelu Strmca i Zadvorskog, a svakog dana očekuje se nastavak gradnje u južnom dijelu Demerja, Drežniku, Desprimu, dijelu Zelenog brijega i Brezovičke ceste nizvodno prema kanalu. U tijeku su i radovi na sjevernom dijelu Zadvorske ulice, Prigradske i Prigradskog III odvojka koji se financiraju iz malih komunalnih akcija (MKA) za ovu godinu.

Plan Liste 11 za uvrštavanje akcija u  Plan gradnje komunalnih vodnih građevina

Insistirati ćemo na  ubrzanoj gradnji kanalizacijske mreže na području naše četvrti, a kao prioritetne projekte prepoznajemo:

1.      Završetak izgradnje  kanalizacijske mreže na području mjesnih odbora Brezovica, Demerja i Odranskog Strmeca. Za cijelo ovo područje postoje dokumenti ( potvrda glavnih projekata) koji omogućavaju gradnju odmah čim se iznađu financijska sredstva.


2.      Prvu fazu gradnje kanalske mreže u Kupinečkom Kraljevcu za dio za koji postoji potvda glavnog projekta (ulica Kraljevečki brijegi s odvojcima na desnoj strani prema Pisarovini, Štrpet, Tumbri, Pandaci i Harabajse).



 Ukoliko Vašu ulicu ili odvojak niste našli u planovima gradnje komunalnih građevina, nemojte se osjećati napuštenima i izdvojenima. Radimo za sve jednako i znamo način. Pa tako, za rješavanje manjih zahvata u pojedinim ulicama i odvojcima koji su ispušteni iz projektne dokumentacije koristiti ćemo i sredstva malih komunalnih akcija kako za projekte i ishođenje dozvola tako i za samu gradnju.


Drugim riječima, nećemo prestati biti gnjavatori:  okretati ćemo telefone, pisati dopise i stručne analize, organizirati peticije i zahtjeve.Osmišljavati akcije da skrenemo pažnju na naše probleme, a kada radovi krenu i obilaziti gradilišta da nam ne rade glupe greške



Drugog načina nema, a ovi lokalni izbori za Vijeće Gradske četvrti Brezovica su velika šansa da se založimo za svoj kraj i za svoga susjeda,  jer:
„Ako ne mi, tko?
Ako ne sad, kad?“

S poštovanjem,
Vaša Lista br 11, i nositelj
Žarko Vučak



Nema komentara:

Objavi komentar