ponedjeljak, 6. svibnja 2013.

Lokalni izbori 2013- Što je na meniju, bolje sutra ili nastavak apatije?

Izbora siti, rješenja gladni

Svaki izbor u životu odluka je  za nešto, osobu ili smjer u kojem želimo krenuti. U demokratskom životu Grada Zagreba i Hrvatske birali samo na raznim izborima i referendumima i (po)ostali duboko razočarani. Takva apatija posebno je zaživjela kao slab odaziv birača na recentnim izborima za Europski parlament i postalo je očigledno da Hrvatski birači više ne vjeruju da je izbor boljeg života i bolje budućnosti u njihovim rukama.

Ne mogu ne primijetiti opčinjenost medija i ljudi globalnim temama koje nas okružuju. Od novina, preko portala,  pa do razgovora u svakodnevnom životu analizira se globalna situacija, prognozira smjer kretanja recesije i prate svjetske burze. To je trend koji je otišao toliko daleko da smo zaboravili na naše ulice, vodoopskrbnu i kanalizacijsku mrežu koja je nedostižna velikoj većini naših susjeda, nedostatke javnog prijevoza, plinifikaciju koja uopće ne postoji, a o uređenju biciklističkih staza, javnih parkovnih površina i kulturnoj ponudi u našoj zajednici da ne govorimo. Zato krenimo od nas samih.

Lokalni izbori- koga biramo i zašto ga biramo

Na predstojećim izborima građani Gradske četvrti Brezovica svoj glas daju za Gradonačelnika kao izvršno tijelo i Skupštinu Grada Zagreba kao predstavničko tijelo Grada Zagreba.
Još veću važnost i težinu ima  glas koji daju za  svoje kandidate u  mjesnoj samoupravi i to za jedan od dvanaest mjesnih  odbora ovisno o mjestu stanovanja i jedan za kandidate za Vijeće Gradske četvrti Brezovica. Izabrani kandidati Vijeća mjesnih odbora i Vijeća Gradske četvrti iz svog sastava  biraju  predsjednika i podpredsjednika.




Gore sam spomenuo  koliko smo opčinjeni svojim mjestom u svijetu, ali vjerujte mi,  za bolji život svih nas i naših susjeda u budućnosti, izuzetno je važno  znati svoje položaj i mjesto u Gradu Zagrebu.  Naša četvrt je jedna od sedamnaest Gradskih četvrti u Gradu.  Ima  12 mjesnih odbora, a svi mi zajedno (a ima nas oko dvanaest tisuća) u brojkama smo približno 1.5 % ukupnog broja stanovnika našeg Grada i zauzimamo oko 20 posto površine istog.



Živimo i radimo u sklopu velikog i kompleksnog,  krajnje centraliziranog sustava. Sustava koji uvijek tu kada je potrebno naplatiti porez, naknadu ili neko drugo davanje, a koji se rijetko kada, gotovo nikada ne nudi pomoći nam u našim problemima. Funkcionira kao mreža podijeljenih uloga i raznih interesnih  skupina koje se bore za svoje ciljeve. Ukoliko se na pravom mjestu ne nalazi pravi čovjek (pravi izbor), sve ono što nam taj sustav nudi nikada neće biti iskorišteno na dobrobit i razvoj naše četvrti. 





Lista 11- što dobar izbor može učiniti za Vas i Vašeg susjeda

Brojke i odnose snaga koje sam naveo nisu nešto što bi nas trebalo učiniti malima i nevažnima, demoralizirati nas. Sasvim suprotno, u njihovim okvirima treba tražiti svoju startnu poziciju i dobrim planiranjem, a prvenstveno napornim radom i lobiranjem za našu četvrt možemo učiniti puno više nego što mislimo.



Potrebno je imati dobar plan i znati kako sustav djeluje, jednom kada se oko toga složimo, uz povjerenje glasača koje ćemo koristiti kao najvažniji resurs kojim raspolažemo- krenuti ćemo samo u  jednom smjeru. Onome koji vodi naprijed.



Da bi to uspjeli potrebno je vratiti se na početak, shvatiti trenutne političke odnose  i obavezno izaći na izbore. Izbore će pratiti mistifikacija i zamagljivanje stvarnosti koje će nam svakodnevno servirati stranke i mediji, sve u želji da nas se što manje odluči za najbolje rješenje i da se vaš glas otme dobrom susjedu i pripiše njima  (govorim o strankama i njihovim sponzoriranim kandidacijskim listama grupe birača). Na taj način oni dobivaju sinekure i pozicije koje koriste samo da bi se održali na životu što dulje, a naš svakodnevni život i komunalni standard važan im je samo neposredno pred nove izbore.
Nešto tako već im je i prilično uspješno prošlo, pa se tako na izbornom mjestu mi legitimiramo s imenom Lista 11. - Kandidacijska lista grupe birača, a ne kao na prethodnim izborima,  Lista 11- Nezavisna lista, jer biti  nezavisan i biti za svoju lokalnu zajednicu, bez da se klima glavom i saginje u smjeru velikih vođa, njima nije u interesu, pa vas ja, za kraj pitam:
„Ako ne mi, tko?
Ako ne sad, kad?“

S poštovanjem,
Vaša Lista br 11, i nositelj
Žarko Vučak



Nema komentara:

Objavi komentar