subota, 27. srpnja 2013.

Nastavak izgradnje kanalizacijske mreže na slivu Močirad je neizvjestan!



Poštovani !
Potaknut upitima gospodina Mateja Opačka vezanim za nastavak radova na izgradnji kanalizacijske mreže u Drežniku, Desprimu i dijelu Brezovice i Demerja(sliv Močirad) dao sam si truda da dođem do konkretne informacije kada će se ponovo pokrenuti radovi. Nažalost ni na jednom mjestu nisam uspio dobiti konkretnu informaciju o danu pokretanja radova kao ni jedinstven razlog zašto su radovi uopće prekinuti.


Zato Vam u nekoliko slijedećih rečenica umjesto konkretne informacije o datumu početka radova, na osnovu informacija s kojima raspolažem, prenosim svoje viđenje stanja ovog projekta.
U ovom trenutku vode se mrtvi pregovori između Zagrebačkog holdinga d.o.o. kao investitora i Zagreb montaže d.o.o. kao izvođača radova koji ne slute na dobro. Naime nakon prekida radova zbog zimskih uvjeta i povišenih podzemnih voda u proljeće izvođač je napravio geomehanička ispitivanja tla te tvrdi da je postojeći projekt loš i da se daljnji radovi ne mogu izvoditi prema njemu. Smatra da u projektu ima niz nedostataka, da je kod izvođenja radova potrebno koristiti zbog geomehanike tla zahtjevniju tehnologijuod predviđene, širi iskop kao i izmicanje dijela energetske infrastrukture. Za te tvrdnje je navodno pribavio i dokumentaciju koju je predočio investitoru. S druge strane investitor je zahtijevao početak radova po postojećem projektu i ugovoru. Ti pregovori traju cijelo proljeće te su napokon doveli realizaciju cijelog projekta u pitanje. Naime investitor za financiranje projekta koristi kredit EBRD-a iz kojeg se prema ugovoru mogu povlačiti sredstva do 30.09.2013. godine te je vrijeme za realizaciju iz dana u dan sve kraće i upitno je da sutra radovi krenu mogu li se završiti do tog datuma.
Zbog navedenih razloga jedna od realnih opcija je i raskid ugovara. Ta opcija je za nas najgora opcija jer bi najvjerojatnije uslijedila kakva takva sanacija raskopanih prometnica i potpuna neizvjesnost daljnje realizacije projekta. Naime trebalo bi iznaći novi izvor financiranja, pripremiti i provesti nadmetanje kao i proces ugovaranja za izvođenje radova za što je potrebno najmanje godinu dana. Uz to veći dijelovi izgrađene kanalizacijske mreže (Brezovička cesta) ostali bi van funkcije jer ne bi bili spojeni na transportne kanale. 

Eto kako majstori iz našeg holdinga zajedno s izvođačem od za nas velikog i životno važnog projekta za koji smo bili sigurni da će se realizirati, između ostalog jer EBRD nećedozvoliti da novci odu na neko drugo mjesto, mogu cijeli projekt dovesti u pitanje.
Ja se još uvijek nadam da će Gradonačelnik, koji je upoznat sa situacijom oko ovog projekta, svojim autoritetom utjecati da se što prije postigne dogovor između investitora i izvođača kako bi radovi odmah započeli. Da će se iznaći model produžetka ugovora s EBRD-om, te da će se stanovnici Drežnika, Desprima i dijela Brezovice i Demerja napokon dobiti kanalizacijsku mrežu u svojim ulicama. 

Zagreb,28.07.2013.

S poštovanjem,
Vijećnik u Gradskoj četvrti Brezovica
                     Žarko Vučak
P.S. Cijenim svaki Vaš komentar na ovom blogu, kao i svako Vaše pitanje, komentar ili sugestiju koju
možete poslati na: zarko.vucak.lista11@gmail.com

1 komentar: